Dedikoitu Palvelin on turvallinen ratkaisu | Webbhotelli.fi

Mikä on VPS?

Dedikoitu Palvelin on hosting palveluiden tarjoajalta vuokrattava fyysinen palvelin. VPS eli Virtual Private Server on virtuaalinen palvelin, joka toimii dedikoiduissa palvelimissa. Sen avulla on mahdollista isännöidä erilaisia sovelluksia ja sivustoja. VPS on hieman dedikoitua palvelinta tehottomampi, sillä yhdellä dedikoidulla palvelimella saattaa olla useampi VPS. Dedikoituun palvelimeen verrattuna VPS:n tietoturva ei ole yhtä tehokas. Koska samalla palvelimella toimii useita VPS palvelimia, on se alttiimpi tietomurroille muiden palvelimien kautta.

Huomioitavaa palvelimen valinnassa

Valittaessa palvelinta kannattaa tutustua tarkoin siihen, mitä palvelimen vuokrahintaan sisältyy ja mistä joutuu maksamaan. Virtuaalipalvelin soveltuu hyvin, mikäli verkkoprojektit eivät ole kohtuuttoman suuria. Vaativiin projekteihin suositellaan käytettäväksi dedikoitua palvelinta. Dedikoitu palvelin mahdollistaa monipuolisemmat palvelut. Tässäkin asiassa kannattaa sopimusehdot lukea huolella. Toimivuuden kannalta on hyvin tärkeää tietää esimerkiksi, kuinka nopeasti palvelimessa mahdollisesti ilmenevään vikaan reagoidaan ja kuinka nopeasti Dedikoitu Palvelinviallinen osa vaihdetaan, niin että palvelin toimii taas normaalisti. Palvelimen vuokraan kuuluu yleensä lähes kaikki tarvittava, kuten nopea internetyhteys, palvelimen käyttämä sähkö sekä palvelusali. Vuokraajan käytössä on näin ollen palvelimen kaikki resurssit. Palvelimen käyttöjärjestelmän valitsee vuokraaja itse, vaikka monesti käyttöjärjestelmien tarjonta on rajoitettu kahteen. Unmanaged palvelin tarkoittaa, että vuokraaja joutuu itse huolehtimaan sen ylläpidosta. Tällöin tarjottu tuki saattaa olla melko rajoitettua. Managed palvelimen ylläpidosta vastaa taas vuokranantaja. Ainakin ohjelmistopäivitykset kuuluvat vuokranantajan ylläpitoon. Dedikoitu palvelin eli rauta, on aina palvelun tarjoajan vastuulla.

Yhteenveto eri palvelinvaihtohdoista

Dedikoitu Palvelin on siis palvelin, joka on kokonaan asiakkaan omassa käytössä. Kilpailu alalla on kovaa ja palveluntarjoajat painottavatkin eri asioita yrittäessään tehdä tuotteitaan houkutteleviksi. Esimerkiksi palvelinten mainostetaan toimivan vastuullisesti vihreällä energialla. Osalla palveluntarjoajista on myös vaihtoehto, jossa tarjotaan eri tasoisia palvelimia koekäytettäväksi esimerkiksi viikon ajan. Näin voi tutustua eri vaihtoehtojen tarjoamiin ominaisuuksiin ja niiden soveltumiseen internetprojektiisi. VPS palvelimien etuihin kuuluu niiden edullisuus. Tallennustilan puute saattaa kuitenkin heikentää niiden käyttöominaisuuksia. Tähän tarjotaan ratkaisuksi lisälevyjä, joista voidaan valita esimerkiksi 50 - 500 GB lisää tallennustilaa. Kuitenkin usein rajoituksena on vain yhden lisälevyn käyttömahdollisuus yhtä VPS -serveriä kohden. Hinnat vaihtelevat VPS hostingin edullisesta muutaman euron kuukausivuokrasta huippuluokan dedikoidun palvelimen yli 2500 euron kuukausivuokraan.