Webbhotell eller annan lösning? -

Webbhotell eller annan lösning?

Om du vill ha ett eget utrymme på nätet finns det tre vettiga alternativ. Du kan skaffa ett webbhotell, en VPS eller en dedikerad server. Vi ska här titta på vilka för och nackdelar de olika lösningarna har.

Webbhotell

Webbhotell är den bästa lösningen för de flesta av oss. Ett webbhotell är billigt, enkelt att hantera och är snabbt nog om du väljer ett riktigt bra webbhotell. Om du inte har använt dig av en hostingtjänst tidigare är ett webbhotell den enklaste och smidigaste lösningen. En annan fördel med att använda sig av ett webbhotell är att du kan få ett extremt stort utrymme för en liten summa pengar.

Dedikerad server

Om du skaffar en dedikerad server får du en helt egen server som hostingföretaget administrerar. De ser till att din server inte drabbas av strömavbrott, har hand om säkerheten och ser till att den får en snabbt och stabil internetuppkoppling. En dedikerad server har en extremt bra prestanda som gör att dina hemsidor kommer att laddas extremt snabbt i dina besökares webbläsare, vilket är extra bra om du har stora tunga hemsidor. En annan fördel är att ingen av hostingföretagets andra kunder kan påverka din dedikerade servers beteende eller slöa ner den eftersom ingen annan finns på servern. Du riskerar därför inte att drabbas av virus på grund av andra, inte ens bootvirus. Nackdelarna med en dedikerad server är att det krävs en del kunskap för att kunna hantera den och den är betydligt dyrare än ett webbhotell.

VPS

En VPS (Virtuell Privat Server) fungerar på ungefär samma sätt som en dedikerad server, men den ligger på en server som delas av andra. Precis som med en dedikerad server är VPS:en snabb och påverkas inte av andras beteenden. Däremot är inte en VPS skyddad mot bootvirus som andra drar på sig, men det är tack och lov extremt ovanligt att man drabbas av något sådant. Nackdelen med en VPS är den är dyrare än ett webbhotell och att den är lite svårare att hantera för nybörjare. VPS är emellertid en utmärkt lösning för dig som vill ha en riktigt hög prestanda och som tycker att en dedikerad server är för dyr.